Om Eventyrlige frikvarter

Der var engang en virus ...

Der var engang ...

Det hele startede med Corona der lukkede landet ned første gang i marts 2020. Pludselig skulle børn og voksne til at arbejde hjemmefra. De forældre der kunne, skulle arbejde hjemmefra og børn skulle fjernundervises derhjemme.

 

Det var mildest talt en anstrengt situation. Ingen havde prøvet det før, og alle måtte prøve sig frem.

 

Hver dag hørte vi om familier der var ved at gå op i limningen.

 

Min kone og jeg har voksne børn. Jeg arbejder altid hjemmefra, men min kone, der er lærer, skulle forsøge at holde styr på 26 elever på en lille skærm. Det var udfordrende, kan man vist roligt sige.

 

Jeg tænkte at jeg gerne ville hjælpe på en eller anden måde – men hvordan?

 

Jeg tænkte tilbage på min egen skoletid, og på hvad der var det bedste ved at gå i skole. Svaret lod ikke vente på sig – det var frikvartererne! 😉

 

Da jeg elsker at skrive, og i forvejen indlæser lydbøger, havde jeg grejet, og lysten, til at skrive små historier for børn, og udgive dem som podcast. På den måde kunne børnene få et frikvarter, og tænke på noget helt andet så længe historien varede.

 

Den første historie udkom d. 1. april 2020, og jeg var meget spændt på om der i det hele taget var nogen der gad lytte.

 

Lad os bare sige, at det var der. Der bliver lyttet til historierne mere end 800 gange hver dag!

 

Nu hvor Coronaen ikke længere generer, fortæller forældre og børn mig hvordan de bruger historierne under morgenmaden, som godnathistorier, på lange køreture og meget andet.

 

Mange børn har skrevet til mig, med sjove forslag til nye historier, og dem skriver jeg selvfølgelig hvis jeg har mulighed for det. Som regel aftaler jeg med forældrene (der oftest er dem der skriver til mig på børnenes vegne), at jeg må flette børnenes navne ind i deres historie. Jeg har fået mange sjove film retur, så jeg kan se hvordan børnene reagerer når de pludselig opdager at de er med. Det er fantastisk! 🙂

 

Og hvad så nu?
Coronanedlukningerne, hjemmeundervisningen og alt det andet bøvl, er heldigvis overstået. Så det oprindelige formål med Eventyrlige frikvarter, er sådan set ikke længere gyldigt. Det betyder ikke at det er slut med historierne, blot at de har fået et andet formål.

 

Læs og fortæl
Rigtig mange bruger mine historier som en del af et “putte-ritual” når børnene skal i seng. Det er skønt, og den havde jeg ikke lige set komme. Da jeg fandt ud af det, ærgrede det mig lidt. Forstået på den måde, at der ikke er noget der slår mor og fars udelte opmærksomhed, mens de læser godnathistorien for deres børn, og derfor ærgrede det mig at jeg blev en “erstatning” for nærværet og hyggestunden med forældrene. Men heldigvis kan jeg se, af de mange mails jeg får fra forældre, at jeg og mine historier netop ikke er en erstatning. Mange steder laver man ting sammen mens man hører historien. Nogle sidder og tegner til historierne sammen med deres forældre. Andre kryber sammen under dynen og hygger sig, og mange andre hygge-ting. Så jeg behøver ikke at være bekymret for at være en elektronisk forældreerstatning – tværtimod. Derimod kan jeg så bekymre mig over, at jeg er blevet så gammel efterhånden, at den mulighed slet ikke faldt mig ind, og når jeg er færdig med at bekymre mig om det, kan jeg glæde mig over at unge mennesker bruger medierne på måder den mere “modne” generation ikke havde overvejet.

Til dem der kan lide mine historier, er teksterne tilgængelige til download (PDF, ePub, MOBI). Så kan forældrene eller børnene selv læse historierne på deres egen måde, og dermed give historien sit helt eget liv.

 

Aldrig video!
Historierne vil kun komme som lyd – altså gennem podcast eller hjemmeside -der kommer aldrig nogensinde levende billeder på. Ikke fordi jeg er genert, men fordi jeg har den opfattelse, at vores børn, med alle de muligheder der findes i dag, bliver præsenteret for film og billeder hele tiden. Altså for færdige løsninger, hvor de kan se hvordan tingene forholder sig. En god historie pirrer til fantasien, og jeg vil gerne hjælpe børnene med at udvikle deres fantasi. Når der ikke er billeder og video på historierne, dannes billederne i hovedet på lytteren. Barnet ved præcis hvordan heksen ser ud, fordi barnet har selv skabt hende. Derfor glæder det mig helt vildt, når forældre skriver til mig, og fortæller hvordan deres barn/børn leger det de lige har hørt. Fordi de ikke har fået præsenteret en totalløsning, kan de ikke “mangle” noget for at kunne lege legen. De ved selv hvad der indgår i fortællingen, og sender den ud af hovedet og ind i virkeligheden.

 

Mange af eventyrene er skrevet på baggrund af børns fantasi. Jeg får jævnligt henvendelser fra børn, der godt kunne tænke sig en historie om et eller andet bestemt, og så vidt det overhovedet er mig muligt, giver jeg dem deres historie. Historier for børn, der har rod i børnenes fantasi – jeg mener, så bliver det ligesom ikke bedre.

 

Advarsel!
Jeg er blevet meget, meget overvældet over den interesse og opbakning der er til mine vrøvlerier. Tak til alle jer der lytter med, og til alle jer der skriver til mig. Derfor er I også selv ude om, at jeg ikke har tænkt mig at stoppe foreløbigt. Jeg bliver ved – så er I advaret 🙂

Mange eventyrlige hilsner

Lars Poulsen

Hvis du møder en lille Fiat 500 med et skilt på dørene,

så kom og sig hej 🙂